MSB’den “Suriye” yanıtı: Terör koridoru kurulmaması için oradayız; toprak bütünlüğünün korunmasına katkı sağlıyoruz

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye ile “normalleşme” adımlarına ilişkin olarak diyalog konusunda gerekli iradenin ortaya koyulduğunu belirtti. “Türkiye neden Suriye’de?” sorularına yanıt veren kaynaklar, “Türkiye, terör koridoru kurulmasını önlemek için Suriye’de bulunmaktadır. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne en fazla katkı sağlayan ülkedir” açıklamasını yaptı.

MSB kaynaklarından yapılan açıklamada; Suriye ile “normalleşme” adımlarına, Esad-Erdoğan görüşmesine, F-16 ve modernize kitlerinin alımında azaltmaya gidileceğine dair iddialara ve Irak’taki operasyonlara ilişkin detaylar verildi.

Esad-Erdoğan görüşmesi

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşme çağrısına verdiği yanıtta, “Birçok kez söylediğimiz gibi ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez” demişti.

MSB kaynakları ise konuya dair “Cumhurbaşkanımız diyalog konusunda bir irade ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, Suriye’de bu sefer ne arıyor?”

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye ile ilgili açıklamalarını eleştirerek “Suriye’deki bu karmaşık tabloda Türkiye’nin nasıl bir rolü oldu? Türkiye, Suriye’de bu sefer ne arıyor? Hakikaten Fidan’ın dediği bir normalleşme furyası başlayacaksa ki böyle bir furya aldı başını gidiyor, ‘normalleşme’ diyerek bir normalizasyonun olmadığını son aylarda hep beraber görmüyor muyuz” ifadelerini kullanmıştı.

Bakanlık kaynakları ise Suriye topraklarının bütünlüğüne en çok katkı veren ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı: 

“Türkiye, meşru müdafaa ilkesi kapsamında topraklarına yönelik terör saldırılarını ve tehditlerini bertaraf etmek, hudutlarını korumak ve Suriye kuzeyinde adeta oldu bittiye getirilerek bir terör koridorunun kurulmasını engellemek için Suriye’de bulunmaktadır. Türkiye, Suriye’nin toprak bütünlüğüne en fazla katkı sağlayan ülkedir. Bizim yaptığımız harekatlar, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasına büyük katkılar yapmıştır. Suriye’de terörün yok edilmesini ve toprak bütünlüğünün sağlanmasını, siyasi istikrarın yeniden tesisini ve Suriye halkının huzur ve güven içinde yaşamasını arzu ediyoruz.”

 F-16 ve modernize kitlerinin alımında azaltmaya gidilecek mi?

Bakanlık kaynakları, ABD’den F-16 ve modernize kitlerinin alımında azaltmaya gidileceğine dair iddialara “Sözleşmeler imzalanmıştır, detayları üzerindeki çalışmalar heyetler arasında görüşmeler vasıtasıyla sürdürülmektedir. Bu çok faktörlü ve çok etkenli bir süreçtir. Verilecek kararlar sonrasında ortaya çıkacak ayrıntılar bilahare kamuoyu ile paylaşılacaktır” yanıtını verdi.

Irak’ta son durum ne?

Kaynaklar tarafından; Irak ile kurulacak Ortak Harekat Merkezi’ne yönelik çalışmalardaki son duruma ilişkin Iraklı makamlarla ve bölgesel yönetimlerle olumlu, koordineli bir çalışma olduğu belirtildi.

 

 

 

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir