Son dakika…İsrail Lübnan sınırında gerilim zirvede! ABD devreye girdi, Netanyahu iki seçenek arasında sıkışıp kaldı

10:26

İsrail-Lübnan sınırındaki yanlış hesaplama bölgeyi çatışmaya götürür

İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın İsrail’e yönelik saldırılarının ciddi bir gerilimi tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. IDF Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari açıklamasında, “Hizbullah’ın artan saldırganlığı bizi, Lübnan ve tüm bölge için yıkıcı sonuçlar doğurabilecek daha geniş bir tırmanışın eşiğine getiriyor” derken, BM’den yetkililer de Lübnan’ın güney sınırında yapılacak bir yanlış hesaplamanın daha geniş bir çatışmayı tetikleyebileceği yönünde “çok gerçek” bir risk olduğunu söylediler.

10:16

Netanyahu iki ihtimal arasında sıkışıp kaldı

Hafta sonu Gazze’de öldürülen 11 askerin cenazeleri, Netanyahu’nun açıkladığı savaş hedeflerine nasıl ulaşılabileceği sorusunu yeniden gündeme getiriyor.Netanyahu, Hamas’a karşı “mutlak zafer” sözü verdi. Refah’taki mevcut operasyonu, “Hamas’ın Gazze’de kalan son taburlarına yönelik bir saldırı” olarak nitelendirdi ve operasyonun “taburun imhası” için gerekli olduğunu söyledi.

Ancak Hamas’ın askeri örgütünü dağıtmanın dahi, çatışmanın tamamen sona ermesi anlamına gelmediği açık. İsrail güçleri, “Hamas savaşçılarından temizlediklerini” ilan ettikleri bölgelerde hala Hamas’ın gerilla operasyonlarına maruz kalıyor.Hamas’ın kilit önemdeki liderleri Yahya Sinvar ve Muhammed Deif’in öldürüldüğüne ya da yakalandığına dair hiçbir işaret yok.

Başbakan Netanyahu için savaşın bitmesi muhtemelen, siyasi yaşamını sürdürebilmesi için yeni bir mücadeleyi de beraberinde getirecek.Netanyahu’nun ordusu ve müttefikleri arasında ortaya çıkan bölünmeler, savaşın söylemi ile gerçeklik arasındaki farkı ve gergin ortamı gözler önüne seriyor. Netanyahu, “mutlak zafer” vaadi ile “sonsuza kadar savaş” ihtimali arasında sıkışmış durumda.

09:14

İsrail’den Gazze’ye saldırı

Filistin haber ajansı Wafa, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bir eve düzenlediği saldırı sonucu “2 kişinin öldüğünü, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin de yaralandığını” bildirdi .

09:00

Biden’ın üst düzey danışmanı İsrail’e gidiyor

Biden’ın üst düzey danışmanlarından Amos Hochstein, Hizbullah ve İsrail arasındaki gerilimin daha da artmasını önlemek aracı ile İsrail’e gidiyor. CBS News geçen hafta ABD’nin İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliğin topyekün bir savaşa dönüşebileceğinden endişe ettiğini bu nedenle de Hochstein’i görevlendirdiğini yazmıştı. İsrail ordusu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari dün, Hizbullah’tan İsrail’e yönelik sınır ötesi ateşin yoğunlaşmasının ciddi bir gerilimi tetikleyebileceğini söyledi.

Canlı Anlatım Özeti

İsrail-Lübnan sınırındaki yanlış hesaplama bölgeyi çatışmaya götürür
Netanyahu iki ihtimal arasında sıkışıp kaldı
İsrail’den Gazze’ye saldırı
Biden’ın üst düzey danışmanı İsrail’e gidiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx