Prigojin kimdir? Prigojin öldü mü? Wagner lideri Prigojin neden öldü?

Wagner lideri Prigojin öldü mü sorusu gündeme geldi. Yurttaşlar, Prigojin’in kim odluğunu, hayatını merak etti. Prigojin hakkında araştırmalar hız kazandı. Peki, Prigojin kimdir? Prigojin öldü mü? Wagner lideri Prigojin neden öldü?

WAGNER LİDERİ PRİGOJİN KİMDİR?

Rus oligark Yevgeniy Viktorovich Prigozhin, 1 Haziran 1961 tarihinde Rusya’da doğdu. Ticaret, restoran işletmeciliği ve askeri hizmetler alanlarında faaliyet gösteren bir iş adamı olarak tanınır. Prigozhin, Vladimir Putin’in yakın ilişkileri olduğu ve Rusya Devlet Başkanı ile bağlantılı olduğu iddia edilen bir isimdir.

Prigozhin’in en tanınmış şirketi Concord Management and Consulting’dir. Bu şirket, Rusya’da çeşitli faaliyetlerde bulunmuş ve özellikle yemek hizmetleri sektöründe önemli bir rol oynamıştır. Prigozhin’in şirketlerinin birçoğu, Rus hükümeti ve Rus ordusu ile sözleşmeler yaptı.

Bununla birlikte, Prigozhin’in faaliyetleri ve ilişkileri uluslararası alanda tartışmalara neden olmuştur. 2018’de ABD Adalet Bakanlığı, Prigozhin’in yönettiği Concord Management and Consulting’in ABD’deki seçimlere müdahale etmekle suçlandığı bir dava açmıştır. Bu dava, Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarının merkezinde yer aldı.

Prigozhin aynı zamanda Rusya’nın Suriye’deki iç savaşta da aktif bir rol oynamıştır. Suriye’deki Wagner Grubu adlı özel askeri şirketin de sahibi olduğuna inanılmaktadır. Bu şirket, Rusya’nın Suriye’de Beşar Esad hükümetine destek veren askeri operasyonlarda yer almıştır.

Prigozhin’in uluslararası alanda tartışmalı bir figür olması ve faaliyetleri hakkında birçok iddia bulunması nedeniyle, kişisel ve iş yaşamıyla ilgili bilgilerin kesinliği ve doğruluğu konusunda bazı belirsizlikler bulunmaktadır.

PRİGOJİN ÖLDÜ MÜ?

Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’in de içinde olduğu uçak düştü iddiası dünya basınına bomba gibi düştü. TASS haber ajansının yer verdiği iddiaya göre; Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin’e ait Embraer ERJ-135BJ tipi özel jet Rusya’nın başkenti Moskova’dan St. Petersburg kentine uçtuğu sırada Tver Bölgesi’nde düştü.

Kazada, 3’ü pilot toplam 10 kişi hayatını kaybetti. Uçağın yolcu listesinde Prigojin’in de bulunduğu aktarılırken, Prigojin’in uçakta olup olmadığı henüz bilinmiyor.

WAGNER NEDİR?

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter grubudur. Çeşitli şekillerde özel bir askerî şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in fiilî bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askerî müteahhitlerin resmî olarak yasak olduğu Rusya’da yasaların ötesinde faaliyet göstermektedir. Wagner Grubu’nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner’in çeşitli unsurları aşırı sağcı yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

Grup, 2014’ten 2015’e kadar kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin ayrılıkçı güçlerine yardım ettiği Ukrayna’daki Donbas’taki savaş sırasında dünya çapında üne kavuştu. Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali’deki savaşlar, genellikle Rus hükûmetiyle ittifak hâlindeki güçlerin yanında savaşıyor. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde önemli bir rol oynadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx